Aydın’daki Hacıhıdırlar Rüzgar Enerji Santrali projesine yürütmenin durdurulması kararı
ÖZGÜR DEDEOLUK
Aydın’ın Karacasu ilçesinde kurulması planlanan Hacıhıdırlar Rüzgar Enerji Santrali projesi için ÇED Raporu’nu onaylayan Bakanlık aleyhine açılan dava sonucunda dün yürütmenin durdurulmasına karar verildi. Aydın 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına Avukat Akın Yakan, 5 davacı mahalle muhtarı ve mahalle sakinleri katıldı.
Enerjisa Güç Üretim A.Ş., Aydın ili Karacasu ilçesinin Karacaören, Ataköy, Yeşilyurt, Hisar ve Kıranyer İlçeleri sınırları içerisinde yer almaktadır. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Hacıhıdırlar Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) rüzgar santraline karşı mücadele veren Ataköy, Karacaören ve Dedeler mahalle sakinleri, mücadelenin ilk bölümünü kazandı. Aydın 2. İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği ÇED olumlu raporunun yürütmesini durdurdu.
“7 KÖYÜN VATANDAŞLARINI GÖÇE ZORLUYORLAR”
Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan mahalle sakinlerinden Birol Ekşi, “EnerjiSA’nın Aydın’ın 4, Denizli’nin 3 köyüne yapmak istediği Hacıhıdırlar RES Projesi var. 3 yıldır 2 bin parsel araziye şerh var ama kaldırmıyorlar, hayvancılık, arıcılık, oradaki tüm üretimi yok sayıyorlar, 7 köyün vatandaşını göçe zorluyorlar. Tütüne, fasulyeye, börülceye, arpaya, buğdaya, yulafa, elmaya, kiraza, kestaneye geçildi. Türbin olan yerde 2 bin – 2 bin 500 kestane üretimi var. Bunları görmezden geliyorlar. “Sayıyorlar. Bu projenin iptal edilmesini istiyoruz” dedi.
“ÇEVRE KATLİAMININ DURDURULMASI İÇİN YARGIYA GÜVENİYORUZ”
Avukat Akın Yakan şunları söyledi:
“Hacıhıdırlar RES projesi ile 15 adet türbin yapılacak. Aşağıdaki bölgede Denizli RES’e ait 25 adet mevcut türbin daha bulunmaktadır. Bu projenin tamamı tamamlanırsa 35 adet türbinden oluşan çok büyük bir doku hem sağlık hem de sağlık açısından olumsuz etkilenecektir. Tarım ve hayvancılık.Karacasu’nun 5 ilçe muhtarı davacı olarak dava açtı.Halk burada santral yapılmasına açıkça karşı çıkıyor.Gerçekten bu santralin yapılmasıyla çok ciddi bir ekolojik tahribat ve yıkım olacak. Yargılama sürecinde yapılan keşif ve bilirkişi incelemesinde projenin hayvancılık ve ekolojik sistem üzerindeki etkileri net bir şekilde ortaya konuldu.”Sayın Aydın 2. İdare Mahkemesi bu konudaki bilirkişi raporuna dayanarak yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Bunun sonunda 10-15 gün içerisinde mahkeme belgeyi tekrar değerlendirip karar verecek. Buradaki hukuksuzluğun ve katliamın mahkeme kararıyla ortadan kaldırılacağına inanıyor ve yargıya güveniyoruz.”
“BÖLGEDE TARIM YERLERİNİN ÖNEMİ BÜYÜK”
ÇED raporunda şu ifadelere yer verilmesi dikkat çekti:
“Dağlık ve ormanlık yapı nedeniyle orman arazilerinin ortasında arazi eğimi ve toprak yapısının nispeten uygun olduğu yerlerde kuru tarım ve özellikle yağışa bağlı olarak buğday, arpa ve tütün tarımının yapıldığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle tarım arazileri bölge için büyük değer taşımaktadır.Tarım arazileri küçük ve kesik formdadır.RES proje alanı civarında yer aldıkları mahkeme keşiflerinde görülmüştür.RES türbinlerinin planlandığı görülmektedir. RES proje alanı ve çevresindeki bazı tarım alanlarında RES türbinlerinin yapılmasının tarım ve hayvancılıkla yaşamlarını sürdüren yerel halkın tarım alanlarının azalmasına neden olacağı açıktır. proje alanında alçak konumda olan alanlar, proje alanında orman toprağına yapılması planlanan türbin alanları, kullanılacak yollar açısından tarımsal üretim açısından herhangi bir sıkıntının olmaması bir diğer önemli husustur. bu alanlara erişim tarım alanlarının ortasından geçmektedir ve inşaat ve türbin bölümlerinin kanat ve gövde modüllerinin taşınması sırasında kanat uzunlukları ve türbin gövde boyutları belirlenmektedir. “Bu yolların genişletilmesi gerektiği düşünüldüğünden tarım alanlarında alan kaybı yaşanacağı düşünülüyor.”