Vatikan’da Devrim: Papa Kadınlara Oy Hakkı Verdi
Katolik Kilisesi’nin lideri Papa Francis, Piskoposlar Meclisi’nin önümüzdeki Ekim ayında yapılacak toplantısında kadınların da ilk kez oy kullanmasına karar verdi.
Vatikan’dan yapılan açıklamaya göre, Papa, dünyanın dört bir yanından piskoposların makul bahisler aldığı Katolik Kilisesi’nin değerli danışma organlarından biri olan Piskoposlar Meclisi’nin (Synod) yönetimine ilişkin kurallarda bazı değişikliklere onay verdi.
BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre dünyanın dört bir yanından piskoposlardan oluşan meclis toplantısında piskopos olmayan din adamları, sivil kişiler ve kadınlara da oy hakkı verilecek.
Papa, Ekim ayındaki sinodda yarısı kadın olmak üzere 70 piskopos olmayan kişinin de oy kullanmasına karar verdi.
Bu kararla yaklaşık 370 kişilik mecliste kadınlar yüzde 10 civarında oy almış olacak.
1960’larda kurulan sinod, Katolik Kilisesi’nin öğretileri, tartışmalı konularla ilgilenir ve Papa’ya tavsiyelerde bulunmak için bir danışma konseyi işlevi görür.
Geçmiş sinodlarda aile ve eşcinsellik gibi konular tartışılır, boşanma konularında “reform” kararları alınırdı.
Bugüne kadar Piskoposlar Konseyi’ne en çok kadınlar gözlemci olarak katılabilmiştir.
Katolik Kilisesi’nde kadınların piskoposluk gibi pozisyonlara erişimi yoktur. Kilisede kadınların rolünün de bir sonraki sinodda tartışılması bekleniyor.
Papa Francis’in sinod’u piskopos olmayanlara, sivillere ve kadınlara açması, yalnızca üst düzey din adamlarını değil aynı zamanda cemaati de kilise için kritik karar alma süreçlerine dahil etme girişimi olarak fiyatlandırılıyor.
Sinodda ilk kez kadınlara oy hakkı verilmesi, tarihi bir adım olarak İtalya ve dünya basınında ilgiyle karşılandı.
La Repubblica gazetesinin haberi, ‘Papa Çin’de kadın kotası getirdi’başlığı altında duyurulur.
Corriere della Sera’nın bugünkü ön sayfasından ‘Papa Francesco’dan bir dönüm noktası’o yazdı.
İtalyan Katolik Kilisesi’nin gazetesi Avvenire ön sayfada. ‘tarihi dönüm noktası’ifadesini kullandı.
Dün gazetecilere bu dönüm noktasını açıklayan Sinod Baş Raportörü Kardinal Jean-Claude Hollerich, ‘Bu önemli bir değişiklik ama bir devrim değil: yaşamdaki ve tarihteki değişiklikler normal’söz konusu.
2021 yılında Papa, Piskoposlar Meclisi Müsteşarlığı’na ilk kez bir kadını atadı.
Fransız rahibe Nathalie Becquart’ın bu eyalete oy hakkıyla atanması o dönemde yeni adımların habercisi olarak görülüyordu.
Piskoposlar Meclisi Genel Sekreteri Kardinal Mario Grech, 2021’de bu atamayla ilgili olarak “Becquart’ın atanması ve oy haklarıyla bir kapı aralandı, ileride nasıl adımlar atılacağını göreceğiz” dedi.
Papa, geniş kapsamlı bir sinod toplantısı için ilk adımı 2021’de attı. 2 yıllık istişare sürecinin ardından Piskoposlar Meclisi’nin ilk genel kurul toplantısının 4-29 Ekim tarihlerinde Vatikan’da yapılması planlanıyor ve sinodun bir yıl sonra, Ekim 2024’te sona ermesi planlanıyor.