Ekonomi

Zelenskiy, Kursk saldırısının Rusya’nın ‘kırmızı çizgilerinin’ yanlış olduğunu kanıtladığını iddia etti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Rusya’nın Kursk bölgesine düzenlediği son askeri operasyonun Kremlin’in misilleme tehditlerinin blöf olduğunu gösterdiğini söyledi. Zelenskiy’nin açıklamaları Ukraynalı diplomatlara hitaben yaptığı bir konuşma sırasında geldi ve Zelenskiy uluslararası müttefiklere Rusya topraklarında yabancı kaynaklı silahların kullanımına ilişkin kısıtlamaları yeniden gözden geçirmeleri çağrısında bulundu.

Ukrayna güçlerinin Kursk bölgesinde 1.250 kilometrekareden fazla alanı ve 92 yerleşim yerini kontrol altına aldığı bildiriliyor. Ukrayna’nın 6 Ağustos’ta başlayan saldırısı, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Rus topraklarına yapılan en önemli saldırı olarak nitelendiriliyor. Kiev’e göre amaç bir tampon bölge oluşturmak ve Rusya’nın askeri kapasitesini azaltmak.

Zelenskiy, Ukrayna’ya tedarik edilen uzun menzilli silahların kullanımına müttefikler tarafından getirilen sınırlamaların altını çizerek sınır topluluklarını koruma ve Rus saldırganlığını azaltma ihtiyacını vurguladı. Ukrayna’nın elindeki tüm silahları kullanmasına izin verilmesi halinde Kursk gibi bölgelere fiziksel olarak girmeye gerek kalmayacağını ifade etti.

Bu arada Ukrayna diğer bölgelerde, özellikle de Rus güçlerinin sürekli ilerleme kaydettiği stratejik doğu şehri Pokrovsk yakınlarında savunmada. Yerel askeri yönetimin başkanı Serhiy Dobriak, Rus birliklerinin Pokrovsk’a yaklaşık 10 kilometre mesafede olduğunu ve her gün 600 kadar kişinin tahliye edildiğini belirtti.

Kursk bölgesinde, Seym Nehri üzerindeki üçüncü bir köprü vuruldu ve bunun Rus güçleri için kritik ikmal hatlarını kesintiye uğrattığı söyleniyor. Ukrayna hava kuvvetleri komutanı daha önce düşman lojistiğini zayıflatmak için diğer iki köprünün de imha edildiğini belirtmiş, ancak Kiev son saldırı hakkında yorum yapmamıştı.

Çatışmalar devam ederken Kursk’taki dokuz sınır bölgesinden 121.000’den fazla kişi tahliye edildi. Rus yetkililer devam eden saldırıları gerekçe göstererek şu anda Ukrayna ile barış görüşmeleri yapmayı reddetti. Ukrayna, müzakerelerin ön koşulu olarak Rus güçlerinin topraklarından tamamen çekilmesinde ısrar ediyor.

Savaş Ukrayna genelinde on binlerce kişinin ölümüne ve geniş çaplı yıkıma yol açtı. Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Ivan Havryliuk, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri varlığını yıl sonuna kadar 600,000’den 800,000’e çıkarmasını beklediklerini ifade etti.

Konuyla ilgili finansal haberlerde, Alman maliye bakanlığının bütçe kısıtlamaları nedeniyle Ukrayna için ek askeri yardım başvurularını onaylamayabileceği yönündeki haberlerin ardından Alman savunma hisseleri bugün düştü.

Ancak daha sonra bakanlık sözcüsü, Almanya’nın G7 ortaklarıyla birlikte, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen geliri kullanarak Ukrayna’ya askeri destek için kredi sağlama planı üzerinde aktif olarak çalıştığını belirtti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu